Hoe verzorg je je lichaam van binnenuit?

Hoe verzorg je je lichaam van binnenuit?

Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan schadelijke invloeden die veroudering versnellen en de gezondheid van het lichaam negatief beïnvloeden. Denk dan bijvoorbeeld aan stress, luchtvervuiling, zware metalen, suiker, alcohol en zonlicht. Door een gezonde levensstijl en je lichaam van binnenuit te verzorgen met de juiste voedingsstoffen, verminderen of voorkom je beschadiging aan gezonde cellen en weefsel. Beschadiging aan gezonde cellen en weefsel zie je niet alleen terug aan je huid, haren en nagels, het heeft daarnaast nog veel meer nadelige gevolgen die op korte op langere termijn tot uiting kunnen komen.

 

Interne factoren die het lichaam beïnvloeden

Met interne factoren die het lichaam beïnvloeden, bedoelen we factoren waarop jij (deels) invloed hebt. Denk dan bijvoorbeeld aan het reduceren van stress, een goed nachtrust, voldoende beweging, dagelijks de juiste voedingsstoffen, voldoende water, matig alcohol gebruik, vermijden van toegevoegde suikers en je huid beschermen bij blootstelling aan direct zonlicht. Deze factoren zijn enorm belangrijk voor een gezond lichaam en dus ook voor een gezonde huid, haren en nagels.

 

Externe factoren die het lichaam beïnvloeden

Met externe factoren die het lichaam beïnvloeden, bedoelen we factoren waarop jij geen invloed hebt. Denk dan aan huidveroudering door leeftijd, afname van voedingsstoffen zoals collageen en hyaluronzuur, luchtvervuiling, de hoeveelheid zware metalen die steeds meer in onze voeding en bijvoorbeeld cosmetica terecht komt.

 

Welke voedingsstoffen heb je dagelijks nodig?

Voor een gezond lichaam hebben we dagelijks voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen nodig. Er zijn ongeveer 50 voedingstoffen bekend die nodig zijn voor alle levensprocessen (Bron: Voedingscentrum). Het kan ook zo zijn dat jij specifiek meer nodig hebt van een bepaalde voedingsstof. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouderen, zwangere vrouwen, kinderen of mensen met een getinte huidskleur (meer vitamine D). Naast de essentiële voedingsstoffen kun je je huid, haren en nagels extra ondersteunen met voedingsstoffen om ze te verzorgen van binnenuit. Wil je huidveroudering vertragen? Heb je last van een droge huid of acne? Heb je futloos haar of last van haaruitval? Slappe nagels? Dan kunnen specifieke voedingsstoffen je helpen je huid, haar en nagels van binnenuit te ondersteunen.

  • Mattisson Grass-fed Collageenpoeder
    €19,95
    Bekijken
  • NutraSkin Collagen Drink
    €39,95
    Bekijken

Welke voedingsstoffen voor je huid?

Je huid heeft eigenlijk een groot aantal aan voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Dat is niet gek, want je huid is de eerste beschermer tegen schadelijke indringers. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers zoals bacteriën, virussen, schimmels en gifstoffen waar het dagelijks tegen moet 'vechten'. Voedingsstoffen zoals collageen, hyaluronzuur, B-vitaminen, vitamine C, vitamine D, vitamine E, Omega 3 vetzuren, selenium en siliciium ondersteunen de gezondheid van de huid. Collageen en hyaluronzuur vind je van nature in je huid. Naarmate je ouder wordt en wanneer je meer wordt blootgesteld aan bovengenoemde in- en externe factoren, neemt de hoeveelheid en de aanmaak van collageen en hyaluronzuur door je huid af. Om de huid gezond, gehydrateerd en stevig te houden is het aan te raden deze twee aan te vullen. B-vitaminen zijn onmisbaar voor een gezonde huid, voornamelijk B2, B3 en B8 (biotine). Vitamine C ondersteunt de gezondheid van de huid en zorgt voor een fijne omgeving voor collageen om in te groeien. Het stimuleert de natuurlijke aanmaak van collageen door de huid. Vitamine D speelt een rol in de vernieuwing van cellen, celvernieuwing is nodig om de huid jong te houden. Hierdoor zorgt vitamine D er in de huid voor dat wondjes sneller genezen en je huid dus in een gezonde conditie blijft. Vitamine E is ook onmisbare voor een gezonde huid. Het zorgt ervoor dat vrije radicalen worden afgevoerd. Vrije radicalen brengen schade toe aan gezonde cellen en weefsel en daarom is het goed om je lichaam te helpen deze zo goed mogelijk te elimineren. Ook Omega 3 vetzuren zijn essentieel voor een gezond lichaam, maar eigenlijk is het balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren nog veel belangrijker. Verhoog de inname van omega 3 vetzuren en verminder de inname van omega 6 vetzuren. Wetenschappelijk onderzoek naar omega 3 en huidproblemen laat positieve effecten zien. Het houdt de huidcellen soepel en het werkt ontstekingsremmend. Heb je een droge huid? Dan kun je dit tegengaan met omega 3 vetzuren. Zoals eerder benoemd heb je voedingsstoffen nodig om vrije radicalen in het lichaam op te ruimen, deze voedingsstoffen noemen we antioxidanten. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals vitamine E, C, maar ook spoorelementen zoals seleen (selenium). Selenium is een krachtig antioxidant en daarom een essentiële voedingsstof voor een gezonde en mooie huid. Als laatste willen we het spoorelement (mineraal) silicium benoemen. Silicium heeft een krachtige werking in ons lichaam. Het geeft stevigheid aan weefsel, waardoor het super belangrijk is voor een stevige huid en haren. Ook helpt silicium zware metalen af te voeren, zodat ze minder schade kunnen aanrichten aan het lichaam.

Welke voedingsstoffen voor je haar?

Ook je haar heeft voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan haargroei vertragen en zelfs haaruitval veroorzaken. De belangrijkste voedingsstoffen voor gezond haar en haargroei zijn: Vitamines A, C, D, E, Zink, B-vitamines, IJzer, Omega 3 en silicium. Betreft B-vitaminen is voornamelijk biotine een krachtige vitamine voor gezond haar.

Welke voedingsstoffen voor je nagels?

Je merkt het vast wel eens aan je nagels wanneer je je niet zo lekker voelt of even wat ongezonder hebt geleefd? Voedingsstoffen komen namelijk als allerlaatste aan bij je huid, haar en nagels. Voor je nagels kan dit resulteren in slappe, dunnen nagels die snel breken. De belangrijkste voedingsstoffen voor sterke nagels zijn vitamine D, B-vitaminen, calcium en zink. Betreft B-vitaminen zijn voornamelijk B2 en B8 (biotine) belangrijk voor je nagels.