Het belang van vitamine C voor je huid: innemen en smeren

vitamine c voor de huid beautysups

Even opfrissen. Wat is vitamine C en waar is het goed voor? Vitamine C is ook wel bekend als ascorbinezuur. Het is een antioxidant die zorgt voor een optimale weerstand, voor de vorming van bindweefsel, opname van ijzer, gezonde botten, tanden en bloedvaten. Ons lichaam kan vitamine C niet zonder hulp aanmaken, daarom is het belangrijk om hiervan voldoende binnen te krijgen. Naast de voordelen voor onze algehele gezondheid, werkt vitamine C ook voordelig voor de gezondheid en het uiterlijk van onze huid. Het komt daarom ook voor in veel supplementen en huidverzorgingsproducten, en beide vormen kunnen helpen je huid te beschermen en te voeden. In deze Beauty Read gaan we dieper in op de voordelen van vitamine C voor de huid en hoe je het kunt opnemen in je huidverzorgingsroutine.

 

Wat doet vitamine C voor je huid en waarom is het essentieel?

Vitamine C is zowel onmisbaar voor de verzorging van je huid van binnenuit, als voor de verzorging van de buitenkant. De voordelen zijn legio en vrijwel iedereen herkent zich wel in een of meer van onderstaande redenen.

1. Vitamine C is een krachtig antioxidant
Vitamine C is een bron van antioxidanten en zorgt voor optimale bescherming van de huid tegen veroudering, zonneschade, pigmentvlekken, acne en onzuiverheden. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg, wat ten goede komt aan een gezonde huid. Vrije radicalen zijn namelijk agressieve stoffen die schade kunnen geven aan gezonde cellen en weefsel. Ze ontstaan door blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, stress, slechte voeding zoals suiker en gifstoffen of bij onvoldoende slaap en veroorzaken voortijdige huidveroudering. Vitamine C is dus een must om deze vrije radicalen te elimineren.

2. Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen
Collageen is het belangrijkste eiwit in jouw lichaam voor de huid, kraakbeen, botten, bloedvaten en gewrichten. Vanaf een leeftijd van 25 jaar maakt jouw lichaam helaas steeds minder collageen aan. Naast het aanvullen van collageen met een supplement, is het ook noodzakelijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen en te smeren. Vitamine C draagt namelijk bij aan de vorming van collageen en daarnaast kan het lichaam bij een tekort aan vitamine C niet voldoende collageen aanmaken.

3. Vitamine C zorgt voor een stralende huid
Vitamine C draagt bij aan een gehydrateerde huid. het vermindert het vochtverlies van de huid, met een heldere teint en mooie glow als resultaat. Dit komt doordat vitamine C de productie van hyaluronzuur stimuleert. Hyaluronzuur bevindt zich van nature in je huid en zorgt voor hydratatie. Wist je dat hyaluronzuur tot 1.000 keer zijn eigen gewicht in water kan dragen? Hierdoor wordt de huid gehydrateerd en beschermd. Verminder de afname van hyaluronzuur in de huid, door voldoende vitamine C toe te voegen aan je verzorgingsroutine.

4. Vitamine C tegen pigmentvlekken en hyperpigmentatie
Vitamine C kan de overmatige productie van melanine onderdrukken, waardoor pigmentvlekken en hyperpigmentatie voorkomen kunnen worden. Ook kan vitamine C reeds bestaand pigment ophelderen, omdat het een sterk antioxidant is.

 

Waar moet je aan denken wanneer je voldoende vitamine C uit voeding wilt halen?

We kunnen vitamine C uit onze voeding halen. Hierbij zijn wel een paar factoren essentieel voor de kwaliteit en hoeveelheid vitamine C die we binnenkrijgen via onze voeding. Het meeste vitamine C vinden we in paprika, sinaasappel, broccoli, witlof, spruitjes, kiwi's en aardbeien. Kortom citrusvruchten, koolsoorten en groene groenten. Waar moet je op letten wil je de juiste kwaliteit en voldoende vitamine C binnenkrijgen uit voeding? Kies voor biologische groenten en fruit, deze zijn niet bespoten met schadelijke gifstoffen en zijn daardoor het rijkst aan vitamines en mineralen. Wat betreft de hoeveelheid is het aan te raden om dagelijks een supplement te nemen om aan je vitamine C behoefte van de dag te komen. Fruit wordt vaak onrijp geplukt en pas in de laatste fase van rijping wordt vitamine C gevormd, waardoor het erg moeilijk is om deze vitamine volledig via voeding binnen te krijgen. Ook moet je erg veel groeten en fruit eten om dagelijks voldoende vitamine C binnen te krijgen, wat weer zorgt voor de inname van onnodig veel fruitsuikers.

 

Waar moet je op letten bij het nemen van een vitamine C supplement?

Of jij jouw vitamine C suppletie liever als capsule of poeder inneemt, dat maakt voor het resultaat niet uit. Dit hangt vooral af van jouw voorkeur en de keuze is aan jou. Wat wel verschil maakt, is de kwaliteit en de vorm van het vitamine C supplement. Wat betreft de kwaliteit is het aan te raden om te kijken naar de vulstoffen die een supplement bevat. Een poeder of clean capsule bevat vaak minder vulstoffen dan een tablet. Dit is best logisch, want een tablet heeft vulstoffen nodig om één geheel te blijven. Als je bijvoorbeeld snel last van je maag hebt kun je het beste vitamine C in de vorm van ascorbinezuur vermijden. De goedkoopste en meest gebruikte vorm van vitamine C is ascorbinezuur. De meeste mensen kunnen deze zure vorm van vitamine C goed verdragen. Als jouw maag ascorbinezuur niet goed verdraagt, kun je kiezen voor vitamine C in de gebufferde vorm van magnesiumascorbaat. Dit is geschikt voor iedereen, maar speciaal voor mensen die ascorbinezuur minder goed verdragen. Magnesiumascorbaat is minder zuur dan ascorbinezuur en daarom geeft het nagenoeg geen maag-darmbezwaren. Ook wanneer een hogere inname van vitamine C gewenst is, kan er het beste gekozen worden voor een niet-zure vorm als magnesiumascorbaat. Het voordeel van magnesiumascorbaat is ook dat het magnesium bevat, wat handig kan zijn wanneer de inname van extra magnesium gewenst is. Een overschot aan vitamine C komt gelukkig niet echt voor. Een teveel aan vitamine C, hetgeen wat jouw lichaam niet gebruikt, plas je namelijk gewoon uit.

 

Waar moet je op letten bij het gebruik van vitamine C skincare?

Ook voor skincare met vitamine C gelden wat regels, wil je dat het optimaal zijn werk kan doen voor je huid. Kies voor een krachtige en gestabiliseerde vorm van vitamine C die zeer bestand is tegen oxidatie. Vitamine C kan namelijk niet goed tegen vocht, licht en zuurstof en je wilt natuurlijk niet dat je product bij het eerste gebruik zijn werkzaamheid verliest. Kies dus niet voor een product welke in een pot of een glazen flesje verpakt zit, hierdoor kan er namelijk lucht en/of licht bij het product komen en hierdoor kan de werkzaamheid negatief beïnvloed worden. Dat zou natuurlijk zonde zijn voor de afschaf van jouw product.

 

Vitamine-C producten voor een helderdere en stevige huid

Skincare producten met vitamine C die wij aanraden? MÁDARA heeft twee vitamine C skincare producten in het assortiment welke een gouden duo vormen om hyperpigmentatie en schade door blootstelling door zon aan te pakken. Je kunt de producten ook los gebruiken, maar voor extra bescherming tegen schadelijke invloeden uit de omgeving kun je er baat bij hebben beide producten op te nemen in je huidverzorgingsroutine. Als eerste de Vitamin C Intense Glow Concentrate Serum: dit product bevat een supermix van vitamine C, vitamine E en ferulinezuur, die samen op synergetische wijze de huid verhelderen en pigmentvlekken en hyperpigmentatie verminderen. Ideaal als je onregelmatigheden in de teint wil aanpakken en op zoek bent naar extra stevigheid, elasticiteit en een collageenboost. Als tweede de Vitamin C Illuminating Recovery Cream: deze crème hydrateert, verbetert de teint en stimuleert een gezonde glow. Dit product is ideaal als je op zoek bent naar een preventieve behandeling voor dagelijks gebruik. Zorg voor je huid van binnen- en van buitenuit en bescherm gezonde cellen en weefsel voor een gezonde, gehydrateerde en stralende huid!