De beste voedingsmiddelen voor gezonde nagels

De beste voedingsmiddelen voor gezonde nagels

Wat zijn de voedingsbronnen van de vitamines en mineralen die essentieel zijn voor gezonde nagels? Maar allereerst, nagels zijn meer dan een mooi accessoire, ze zijn een goede indicator van jouw algehele gezondheid. Sterke, gezonde nagels zijn een teken van goede voeding en algemeen welzijn. Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen kan leiden tot broze, zwakke en verkleurde nagels. In deze Beauty Read bespreken we het belang van vitamines en mineralen voor gezonde nagels, en de beste voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen om gezonde nagels te krijgen en te behouden.

 

Het belang van vitaminen en mineralen voor gezonde nagels

Er zijn een paar vitaminen en mineralen die een sleutelrol spelen bij het behoud van gezonde nagels.

Biotine, ook bekend als vitamine B8, is een van de belangrijkste. Het is essentieel voor de vorming van keratine, het eiwit waaruit nagels bestaan.Biotine zit in verschillende voedingsmiddelen, waaronder eieren, noten en volle granen.

Vitamine D is ook belangrijk voor gezonde nagels, omdat het het lichaam helpt bij de opname van calcium, een mineraal dat essentieel is voor sterke botten en nagels. Het lichaam maakt vitamine D van nature aan wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, maar het kan ook worden gevonden in vette vis en verrijkt voedsel. In de winter is het dus belangrijk om extra vitamine D3 te slikken, omdat het in Nederland eigenlijk niet mogelijk is om voldoende blootgesteld te worden aan zonlicht in de winter.

Vitamine E is een andere voedingsstof die belangrijk is voor gezonde nagels. Het is een krachtige antioxidant die cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine E zit in noten, zaden en groene bladgroenten.

Zink, calcium en selenium zijn essentiële mineralen voor sterke en nagels. Deze mineralen spelen namelijk in rol in de celdeling. In de basis van je nagel bij het nagelbed zit een laag waarin nieuwe cellen worden gemaakt, waaruit je nagels groeien. Dit moet natuurlijk optimaal gevoed worden.

IJzer is essentieel voor de opbouw van keratine, ook zink heeft deze eigenschap. Je lichaam heeft keratine nodig voor de opbouw van je nagels (en je haren). Ook helpt ijzer zuurstof naar je nagels te brengen, wat ook essentieel is voor de gezondheid van je nagels. 

 

De beste voedingsmiddelen voor gezonde nagels

Nu je weet welke vitaminen en mineralen goed zijn voor je nagels, is het natuurlijk ook handig om te weten in welke voedingsmiddelen je deze vitaminen en mineralen vindt. Het opnemen van bepaalde voedingsmiddelen in je dieet kan ervoor zorgen dat je de vitamines en mineralen binnenkrijgt die essentieel zijn voor gezonde nagels. Hier zijn enkele van de beste voedingsmiddelen om te eten.

Eieren - Eieren zijn een geweldige bron van biotine, die essentieel is voor gezonde nagels. Ze bevatten ook vitamine D en eiwit, die beide belangrijk zijn voor gezonde nagels.

Noten - Noten zijn een geweldige bron van vitamine E, die de nagels helpt beschermen tegen schade. Ze bevatten ook biotine en eiwitten, die essentieel zijn voor een gezonde nagelgroei.

Bladgroenten - Bladgroenten zijn een geweldige bron van vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van de nagels. Ze bevatten veel vitamine E, calcium en ijzer.

Citrusvruchten - Citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits bevatten veel vitamine C, die het lichaam helpt ijzer op te nemen. IJzer is belangrijk voor gezonde nagels, omdat het helpt zuurstof naar het nagelbed te brengen.

 

Sterke nagels zijn een weerspiegeling van je gezondheid

Het opnemen van de juiste voedingsmiddelen in je dieet is essentieel voor gezonde nagels en dus voor je gezondheid. Het eten van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitaminen en mineralen zoals biotine, vitamine D en vitamine E kan ervoor zorgen dat je nagels sterk en gezond blijven. Probeer enkele van de in deze Beauty Read genoemde voedingsmiddelen in je dagelijkse dieet op te nemen om je nagels gezond te houden. En, zoals altijd, overleg met een deskundige om het beste dieet voor jou te bepalen mocht je hier behoefte aan hebben. Een deskundige kan namelijk ook het beste bepalen of jij iets mist of iets extra's nodig hebt. Zo kan een voedingsdeskundige jou ook het beste supplementen voor jouw gezondheid aanraden, mocht je deze nodig hebben.