Alles wat je moet weten over biotine en meer

Alles wat je moet weten over biotine en meer

Je hoort steeds meer over biotine, omdat het nemen van een supplement met biotine steeds populairder wordt. Maar wat is biotine eigenlijk, waarin vind je het van nature en hoeveel biotine mag je per dag innemen?

 

Wat is biotine?

Je hebt biotine (vitamine B8) nodig om energie uit eten vrij te maken. Daarnaast speelt biotine een rol bij de vorming van vetzuren, het draagt bij aan het behoud van een normale huid, normaal haar en een normale werking van het zenuwstelsel. Bij het regelmatig nemen van biotine of een supplement met biotine kan de textuur, glans en veerkracht van het haar verbeteren. Biotine wordt vaak genomen om de haargroei te stimuleren.

 

Waarin vind je biotine van nature?

Van nature vind je biotine voornamelijk in eieren, lever, melk en noten (vooral in pinda's). Je kunt aan dit lijstje al zien, dat het voor iemand met een vegan of veganisch dieet lastiger is om van nature biotine binnen te krijgen. Naast noten vind je het ook in paddenstoelen en gelukkig bestaan er ook vegan supplementen voor het haar, wanneer je hier behoeften aan hebt.

 

Hoeveel biotine mag je per dag innemen?

Een teveel aan biotine kan geen kwaad, want je plast het overschot gewoon uit. Wel is er een referentie inname vastgesteld, omdat het dus zonde is om te veel biotine in te nemen. De referentie inname voor een volwassene is 40 mcg per dag. 

 

Wat merk je bij een biotine tekort?

Een biotine-tekort heeft wel nadelige gevolgen. Het kan zorgen voor huidafwijkingen, bloedarmoede en het kan depressie tot gevolg hebben. Een tekort aan biotine komt eigenlijk bijna niet voor. Het kan wel voorkomen dat een tekort ontstaan wanneer je teveel rauwe eieren eet. Rauwe eieren bevatten namelijk een stofje welke ervoor zorgt dat je biotine niet meer kunt opnemen in je lichaam. Zorg er dus altijd voor dat je een ei kookt of bakt, dan kan de avidine geen kwaad meer. Waar je dus mee moet uitkijken is het eten van veel vers gemaakte mayonaise. Vers gemaakte mayonaise bevat namelijk vaak rauw ei.

 

Een supplement met biotine

Een supplement met biotine kan zorgen voor sterk en glazend haar. Het zorgt er echter niet voor dat het haar dikker wordt. Geen enkel supplement kan namelijk de structuur van het haar veranderen. Een supplement met biotine zorgt er wel voor dat het haar gevoed wordt, de haarzakjes worden gezonder en je zult merken dat je haren minder snel uitvallen. Het is erg aan te raden om een supplement met biotine te nemen na een lange periode van stress of wanneer je ziek bent geweest. Je zorgt op deze manier voor je haar van binnenuit.