Alles wat je moet weten over collageen en meer

alles over collageen beautysups

Tegenwoordig hoor je het woord 'Collageen' vaak in combinatie met woorden zoals schoonheid, vermindering van de lijntjes in het gezicht of verjonging van de huid. Wist je dat collageen een belangrijk eiwit is voor het gehele lichaam en niet enkel voor het gezicht? Wat is collageen precies? Welke vormen van collageen zijn er? Waar in het lichaam bevindt het zich? Waarom vul je jouw collageen voorraad aan naarmate je ouder wordt? In dit artikel vertellen wij je hier alles over.

 

 

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en het betekent letterlijk 'lijmvormend', het zit namelijk in de structuren die ons lichaam bij elkaar houdt. Het geeft structuur en elasticiteit aan je huid, haar, nagels, botten, spieren, gewrichten en pezen. Ook zorgt het voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Collageen is een zeer belangrijke lichaamseigenstof voor zowel mensen als dieren.

 

 

Welke soorten collageen zijn er?

De verschillende soorten collageen worden ook wel typen collageen genoemd. In totaal zijn er 28 verschillende typen collageen waarvan type 1, 2, 3 en 4 verreweg het meest voorkomen in het lichaam en het meest belangrijk zijn. Ongeveer 90% van het collageen in ons lichaam is collageen type 1.

  • Collageen type 1: het belangrijkste doel van collageen type 1 is structuur geven aan het lichaam. Je vindt dit type collageen in de huid en andere organen, haar, nagels, botten, spieren, gewrichten, pezen en door ons hele vaatstelsel. 
  • Collageen type 2: het belangrijkste doel van collageen type 2 is het soepel houden van onze gewrichten. Je vindt dit type collageen daardoor in elastisch kraakbeen.
  • Collageen type 3: het belangrijkste doel van collageen type 3 is het zorgen voor structuur van onze spieren, organen en aderen. Wist je dat de huid het grootste orgaan van jouw lichaam is?
  • Collageen type 4: het belangrijkste doel van collageen type 4 is zorgen voor goede filtering. Je vindt dit type collageen in de huid en andere organen.

 

 

Waar in de huid vind je collageen?

Zoals eerder benoemd vind je collageen door het hele lichaam, maar waar vind je collageen specifiek in de huid? Je huid is opgebouwd uit drie huidlagen en je vindt collageen in de tweede huidlaag. We noemen deze huidlaag de lederhuid, ook wel dermis genoemd.  Alles over deze en de andere twee huidlagen, lees je in dit artikel. Hieronder is visueel gemaakt waar collageen zich bevindt in de huid en hoe dit eruitziet in de jonge en verouderde huid.

 

 

Jonge en verouderde huid collageen, hyaluronzuur en elastine

 

 

Wat zijn de nadelen van de afname van collageen?

Als baby maakt je lichaam 100% collageen aan. Naarmate je ouder wordt, ongeveer vanaf je 25e, neemt de aanmaak van collageen door je lichaam af. Na vijftig jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan. Naast ouder worden, zijn er nog meer factoren die de aanmaak van collageen verminderen. Collageen is onmisbaar voor het gehele lichaam. Daarom wordt collageen als supplement vaak aangeraden aan mannen en vrouwen bij de fysio, voor soepele gewrichten. Of aan oudere mensen, om de kans op botbreuken te voorkomen bij het vallen. Door de afname van collageen wordt het lichaam stijver, waardoor je minder soepel kunt bewegen. Wat zijn de gevolgen voor je huid? Mede door de afname van collageen zijn de gevolgen voor de huid de vermindering van de huidelasticiteit en het slapper en dunner worden van de huid, ook rimpels en cellulitis zijn een gevolg. Lees in de artikel welke factoren nog meer zorgen voor afname van collageen.

Welke voordelen geeft het aanvullen van collageen?

Na je 25e kun je ervoor kiezen om de afname van collageen in het lichaam en de huid, aan te vullen. Zo zorg je ervoor dat het de functie zo goed mogelijk kan blijven uitvoeren. De voordelen voor het lichaam zijn bijvoorbeeld het verlichten van gewrichtspijn en het soepel houden van de gewrichten. De voordelen voor de huid zijn het verbeteren van de gezondheid van de huid. Het speelt een grote rol in het versterken van de huid en kan de elasticiteit en hydratatie ten goede komen.