Is het slecht om extra collageen in te nemen?

Is het slecht om extra collageen in te nemen?

Wij krijgen af en toe de vraag of het slecht is om dagelijks extra collageen in de nemen. Daarom vertellen we je in dit artikel waarom het nemen van extra collageen niet slecht is, mits jij je aan de juiste dosering houdt. Daarnaast is ook de vorm van de collageen die jij inneemt van belang. Een verkeerde vorm van collageen is niet slecht voor je, maar wel nutteloos. Kwalitatieve collageen producten zijn doorgaans niet goedkoop, daarom is het essentieel om voor de juiste vorm van collageen te kiezen. De reden hiervan is dat niet elke vorm van collageen even goed opgenomen kan worden door je lichaam. Sterker nog, sommige vormen van collageen worden helemaal niet opgenomen en komen dus nooit bij je huid of haren aan.

 

Waarom is collageen niet slecht voor je?

Collageen is een lichaamseigen eiwit, het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Collageen wordt ook wel een lijmvormend eiwit genoemd en je kunt het ook zien als de baksteen van de huid. Maar, het collageeneiwit is niet enkel belangrijk voor een jeugdig uiterlijk. Naast het belang voor de huid, is het ook van belang voor soepele botten, spieren en gewrichten. Collageeneiwitten maken bijvoorbeeld ook je pezen en banden scheurvast, waardoor het een populair eiwit is voor sporters om minder blessures op te lopen. Collageen zorgt dus voor stevigheid en structuur voor het gehele lichaam en voor een elastische huid. Je lichaam kan niet zonder collageen en de afname van collageen zorgt voor minder soepele gewrichten, verslapping van de huid, fijne lijntjes en uiteindelijk voor rimpels. Dat collageen niet slecht voor je is, is nu wel duidelijk. Aan ouderen mensen wordt een collageen supplement vaak aangeraden om de gewrichten soepel te houden, zodat ze minder snel iets breken wanneer ze vallen. Tegenwoordig is collageen ook erg populair voor het verjongen van de huid. Niet enkel om een schoonheidsideaal na te streven, maar ook voor de gezondheid van de huid van binnenuit. Een mooie huid start namelijk bij een gezond lichaam en collageen kan hier zeker aan bijdragen.

 

Vanaf wanneer neem je collageen in?

Wanneer je de gezondheid van je huid van binnenuit wilt ondersteunen en gezonde cellen en weefsel wilt beschermen, dan start je met het innemen van collageen vanaf een leeftijd van 25 jaar. Vanaf een leeftijd van ongeveer 25 jaar begint het proces van veroudering, je lichaam maakt minder collageen aan. Niet enkel collageen wordt vanaf je 25e minder aangemaakt door je huid, ook de aanmaak van hyaluronzuur (voor hydratatie) en elastine (voor elasticiteit) nemen af. Bij de afname van de aanmaak van collageen spelen verschillende factoren een rol. Factoren zoals stress, slechte voeding, luchtvervuiling, suiker en zonlicht tasten het collageen in ons lichaam enorm aan en versnellen de afname van collageen. Een tekort aan voedingsstoffen zoals vitamine C en antioxidanten zorgen er ook voor dat het gehalte aan collageen in je huid versnelt afneemt.

 

Wat zegt de wetenschap over collageen?

Er is uiteraard wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de werking van collageen. In dit wetenschappelijk onderzoek is ook gewerkt met een placebo controlegroep, om de uitslag wetenschappelijk te kunnen bevestigen. De gepubliceerde resultaten bevestigen dat de inname van collageen effectief is, mits er gekozen wordt voor een effectieve dosering en vorm (BRON). Uit het onderzoek is gebleken dat het resultaat na 4 weken zichtbaar is, wanneer 2500 mg collageenpeptiden per dag ingenomen worden. Het onderzoek is uitgevoerd bij vrouwen tussen de 45 en 65 jaar oud. De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek naar de werking van collageen? Na vier weken was de afname van de rimpeldiepte rond de ogen 7,2% en na acht weken was de afname van de rimpeldiepte zelfs 20,1%! Een mooi resultaat, vind je niet?

 

Welke soorten collageen zijn er?

Met de vraag 'Welke soorten collageen zijn er?' bedoelen we niet de afkomst van collageen in supplementen. Ons lichaam bevat verschillende 'typen' collageen, elke met een eigen functie.

  • Collageen type 1: Collageen type 1 komt het meeste voor in het lichaam. Ongeveer 90% van het totale aantal collageen is van het type 1 collageen. Je vindt het voornamelijk is de huid, kraakbeen, botten en pezen.
  • Collageen type 2: Je vindt collageen type 2 in kraakbeen. Het zorgt ervoor dat gewrichtskraakbeen tot rust kan komen en kan herstellen. Collageen type 2 geeft na contact met het immuunsysteem in de darmwand namelijk een deactivatie van afweercellen (T-cellen). Hierdoor worden processen geremd die zorgen voor afbraak van collageen in het gewrichtskraakbeen.
  • Collageen type 3: Als laatste bevat ons lichaam collageen type 3. Dit type collageen komt na type 1, het meest voor in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat de structuur van je spieren, organen en bloedvaten verbetert kunnen worden.

 

Voor welke afkomst van collageen kies je?

Collageen kan afkomstig zijn van runder of vis. We praten dan over rundercollageen of viscollageen. Voor de werking van collageen maakt het niet uit of je voor runder- of viscollageen kiest. Wel is het belangrijk om te kiezen voor collageenpeptiden of natief collageen. Dit heeft te maken met de molecuulgrootte. De molecuulgrootte van peptiden of natief collageen is dusdanig klein dat je lichaam het beter kan opnemen. Stel je namelijk eens voor welke weg de collageen nog moet afleggen wanneer jij het in neemt. Van je mond moet het natuurlijk wel nog daadwerkelijk in je huid en haren terecht komen. Lees daarom altijd de verpakking van een supplement of stuur ons een mailtje wanneer je twijfelt over de kwaliteit van een collageensupplement.

 

Is vegan collageen goed voor je?

Vegan collageen is zeker goed voor je. Besef jezelf wel dat vegan collageen voornamelijk een marketingterm is, 'letterlijk: vegan collageen' bestaat namelijk niet. Collageen is altijd van dierlijke afkomst en daarom wordt er met vegan collageen, een product bedoelt welke de natuurlijke aanmaak van collageen door je lichaam ondersteunt.

  • Vitamine C: Denk dan bijvoorbeeld aan een vegan collageen product met vitamine C. Vitamine C bevordert de natuurlijke aanmaak van collageen door je lichaam. Een tekort aan vitamine C versnelt de afbraak van collageen. Je lichaam heeft namelijk voldoende vitamine C nodig om een fijne omgeving te creeren voor collageen om in te 'groeien'.
  • Silicium: Daarnaast kan vegan collageen ook silicium bevatten. Silicium speelt namelijk een rol bij de synthese (de opbouw van stoffen) van collageen en een tekort kan leiden tot afwijkingen van bindweefsel, gewrichten en botten, een verminderde afweer en atherosclerose.
  • Antioxidanten: Antioxidanten zijn essentieel voor de bestrijding van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in je huid worden aangemaakt door eerder in het artikel benoemde factoren zoals zonlicht, stress, alcohol, roken, suiker. Deze vrije radicalen tasten gezonde cellen en weefsel enorm aan waardoor schade aan de huid en huidveroudering (versnelt) toetreedt. Je kunt antioxidanten zien als de soldaten die optreden tegen deze vrije radicalen die schade aanbrengen aan je lichaam. Niet enkel aan je lichaam, maar voornamelijk ook schade aan je huid. Sommige antioxidanten beschermen je huid tegen schade van UV-straling (zonlicht), andere antioxidanten bevorderen de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen. Ook verbeteren antioxidanten de elasticiteit van de huid en kunnen ze vorming van rimpels vertragen. Antioxidanten zijn dus niet enkel belangrijk voor de aanmaak van collageen, ze vertragen ook nog eens de afbraak van collageen door negatieve factoren.
  • Mineralen en spoorelementen: Ook zink, koper, selenium en zwavel zijn belangrijke voedingsstoffen die de aanmaak van collageen stimuleren.